lördag 14 mars 2009

Ändringar för dagen

Det blir ingen simning idag. Dottern är trött och det är meningen att det ska vara roligt och inte ett måste.

Jag ägnar mig åt matlagning istället. Jag har redan hunnit med att göra revben i ugnen och en asiatisk kycklinggryta med currypasta och kokosmjölk. Det är skönt att laga till ett par ordentliga rätter på helgen som man kan ta till i veckan när tiden inte räcker till. Då slipper man leva på snabbmakaroner och köttbullar :-).

Nu ska jag göra en djupdykning i frysen och inventera fiskbeståndet. Jag skulle gärna vilja göra en god fiskgryta. Är det någon som har något bra tips?

2 kommentarer:

Ronny Forsslöw sa...

Orientalisk fiskgryta med currysalviaris

4 portioner Tillagningstid min

Ingredienser

1 påse Uncle Ben's Curryris
0,5 tsk salvia
0,5 msk smör
1 st gul lök(ar)
efter smak salt och peppar
0,5 kg havskattfilé(er)
0,5 dl lök, finhackad
150 g ananas färsk
2 st banan(er) omogna gröna

Gör så här

Koka Uncle Ben's Curryris enligt anvisningen på förpackningen.
Hacka löken och salvian och fräs i smör i en kastrull.
Tillsätt det kokta riset och smaka av med salt och peppar.

Dela fisken i grytbitstorlek.
Mjöla och stek fisken i en stekpanna med smör och krydda med salt och peppar.
Lyft ur fisken när den är färdig och slå i vinet och löken och låt koka ett par minuter.
Tillsätt grädden och buljongtärningarna och låt koka 3-4 minuter tills buljongtärningarna lösts upp.

Lägg tillbaka fisken tillsammans med ananasen och bananerna, åt koka upp en sista gång.
Servera med currysalviariset.

Ronny Forsslöw sa...

Aj då ingen havskatt hemma ;-)
här kommer ett till tips som kanske passar.

Fiskfilé med kryddig sås
4 Portioner

600 g Fiskfilé; t ex torsk, gös, -eller kolja
1 tsk Salt
500 g Räkor; med skal, eller 150 g -skalade
2 dl Crème Fraiche
1 1/2 msk Hummerfond; koncentrerad -buljong
1 dl Ost; riven

1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Skär fisken i 4 portionsbitar - om filérna är tunna så vik dem dubbla. Salta och lägg dem i en smord ugnssäker form. 3. Skala räkorna. Blanda dem med crème fraiche och hummerfond. 4. Klicka räksåsen på fisken och toppa med riven ost. 5. Stek fisken i mitten av ugnen 15-20 minuter beroende på hur tjocka filéerna är. Servera med vinkokta grönsaker, ris eller potatis.

Vinkokta grönsaker:

Frisk och fräsch smak får grönsakerna när de kokas i 3 delar grönsaksbuljong och 1 del vitt vin. Häll av men spar det goda kokspadet till buljong eller sås. Salta lätt.